Hermen Anglada Camarasa (Barcelona, 1871 – Port de Pollença, 1959) va ser un artista que va gestionar i controlar la seva carrera amb un gran zel. Així ho demostra el seu arxiu personal, que la seva família ha donat al Museu Nacional i que s’ha inventariat al Centre de Recerca i Coneixement del museu. Aquesta donació coincideix amb l’efemèride del 150è aniversari del naixement de l’artista i, com a activitat, s’integra dintre de les celebracions de l’Any Anglada Camarasa.

L’exposició Anglada Camarasa. L’arxiu premeditat és una ocasió inèdita per conèixer totes les cares de la seva personalitat a través de la documentació que ell mateix va generar. La mostra posa en relació la documentació del fons amb una selecció d’obres d’Anglada Camarasa i ho fa amb una museografia en la qual es recrea l’espai propi d’un arxiu. En aquesta exposició, el públic també descobrirà el procés creatiu d’Anglada Camarasa i la rellevància que va tenir la seva obra, l’artista català amb més projecció internacional entre Marià Fortuny i Joan Miró.

Després d’un procés de digitalització del fons arxivístic a càrrec del Centre de Recerca i Coneixement del museu, i atesa la importància d’aquest fons, s’ha decidit exposar-lo a les sales permanents. Aquesta exposició pretén mostrar els elements més destacats de l’arxiu com fotografies, llibretes i documents diversos i de diferents èpoques contextualitzats amb l’obra de l’artista. També posarà en valor la rellevància d’Anglada Camarasa durant els anys previs i posteriors a la Primera Guerra Mundial, en què fou l’artista català més internacional des de Marià Fortuny.
Es tracta, per tant, d’una exposició de naturalesa híbrida, documental i artística. Entre d’altres elements, es posarà un èmfasi especial en la singular col·lecció de fotografies realitzades –sovint en sèrie- per l’artista, a principis del segle XX i que formen part indiscutible del seu procés creatiu.

Del 9 de febrer al 7 de maig de 2023

Comissariat:
Pilar Cuerva i Eduard Vallès