La mostra ofereix un nou relat de l’Àfrica, una invitació a valorar el continent des d’una perspectiva del tot nova. En moltes de les grans capitals africanes s’hi està consolidant una generació que al voltant de la cultura, i a través de la creació i del disseny, reivindica el seu dret a construir-se en llibertat, sense tuteles externes i contra els estereotips projectats des d’Occident.
Una nova generació de creadors
«Making Africa» mostra els projectes d’artistes i dissenyadors africans o de procedència africana que es dirigeixen a una audiència global i proporcionen al món una nova perspectiva del seu continent. Sovint treballen en diverses disciplines alhora i trenquen amb les definicions convencionals de disseny, art, fotografia, arquitectura i cinema.
Els nous mitjans hi tenen un paper central i són els que al començament van fer possible aquest canvi de perspectiva. Realitzades sovint per col·lectius i en un context urbà, les obres de «Making Africa» connecten la revolució digital amb l’existència analògica. Se centren més en el procés que no pas en el resultat. Interpreten els materials d’una manera radicalment nova. Assumeixen la seva responsabilitat en relació amb la societat i no en relació amb el mercat i fan previsions atrevides respecte al futur.
Diàleg entre disciplines artístiques diverses
«Making Africa» mostra treballs d’àmbits creatius diversos: disseny d’objectes i mobiliari, arts gràfiques, il·lustració, moda, arquitectura, urbanisme, art, artesania, cinema, fotografia, a més d’enfocaments digitals i analògics.
Concebuda per aportar una nova visió sobre el disseny africà contemporani, «Making Africa» presenta obres com les ulleres escultura de l’artista kenyà Cyrus Kabiru, els mobles del malià Cheick Diallo i les fotografies del moçambiquès Mário Macilau i el nigerià J.D. “Okhai Ojeikere.
L’arquitectura de Francis Kéré, David Adjaye i Kunle Adeyemi o les extraordinàries maquetes urbanes de Bodys Isek Kingelez i l’art d’animació de Robin Rhode, un sud-africà establert a Berlín, estan presents a la mostra.
Totes les peces presentades se sustenten en una recerca que aborda qüestions de la cultura material i l’estètica quotidiana; en resum, qüestions de disseny. Els objectes mostren que a l’ Àfrica el disseny s’entén d’una manera molt més inclusiva que a les societats occidentals i són la prova que aquesta concepció pot generar enfocaments innovadors.
De l’època postcolonial a les obres de joves artistes del present
Als anys 1960, fotògrafs com Seydou Keita i Malick Sidibé o la revista sud-africana Drum van mostrar un continent més enllà de les guerres, les crisis i les catàstrofes. L’arquitectura produïda durant aquests primers anys d’independència també personifica el sorgiment d’una nova era de confiança de l’Àfrica en si mateixa que en gran part es va dissipar en les dècades següents. Aquests documents històrics s’emparellen al llarg de l’exposició amb les obres contemporànies; es mostra així com les joves generacions les han tingut sovint com a referència conscient i han creat un vincle amb el sentiment positiu d’aquesta època passada.
El making of de «Making Africa»
Un dels signes distintius de l’exposició és el seu propi procés de desenvolupament. Durant un període de recerca de dos anys, es van dur a terme nombroses trobades i entrevistes amb grups d’experts a les principals ciutats africanes, com Lagos, Dakar, Ciutat del Cap, el Caire i Nairobi. En aquestes sessions es van consultar uns 70 dissenyadors, artistes, investigadors, arquitectes, galeristes i curadors. En el procés es va recopilar un material de recerca primària sobre disseny africà únic, que recolza i enriqueix l’exposició i el catàleg que l’acompanya.
Amelie Klein, especialista en disseny contemporani del Vitra Design Museum, n’és la comissària i Okwui Enwezor, director de la Haus der Kunst de Munic i comissari de la 56a Biennal de Venècia (2015) , n’és el comissari consultor. L’exposició compta, a més, amb un comitè assessor integrat per nou experts de diferents ciutats del món, com Ciutat del Cap, Lagos, Dakar, Londres i Nairobi, entre d’altres.
«Making Africa» és una coproducció del Vitra Design Museum (on es va exposar del 14 de març al 13 setembre 2015) i el GuggenheimBilbao (on es va presentar del 30 d’octubre del 2015 al 21 de febrer del 2016), amb la col·laboració de la Kulturstiftung des Bundes i l’Art Mentor Foundation Lucerne.
23 març – 28 agost 2016